Op donderdag 16 maart zijn we naar het Mauritshuis in Den Haag geweest.

Recensie: Oh ik hou van het Maurithuis, wat een heerlijk museum! Het is echt de perfecte grootte (niet zo vermoeiend als het Rijks, bijvoorbeeld ;)) en wat een pareltjes aan de muren. Vergeet vooral niet te stoppen bij Het Puttertje van Fabritius, en zorg dat je 's winters gaat (lekker rustig!).

Minpuntje: er zijn geen tekstbordjes te vinden op de muren, met uitzondering van een paar highlights. Alle informatie is te vinden in de audiotour die het Mauritshuis aanbiedt, en in de app. Het is dus handig om die van tevoren al te downloaden. 

Het museum is een leuk, niet zo groot museum. Je kunt gewoon rustig even rondkijken en rondlopen. De collectie gaat vooral over de Gouden Eeuw. De kunstwerken staan in allerlei zalen opgesteld die staan aangegeven op de deuren. Deze route is dan ook best logisch, ook al moet je soms wel even goed kijken of je nu de goede zaal inloopt. Dit museum gaat voornamelijk over de Gouden Eeuw en Vermeer. De naam zegt niet specifiek iets over het museum. Ik denk dat de inrichters het museum zo hebben ingericht, omdat je zo allerlei schilderijen meekrijgt en wordt verrast. De ordening is thematisch. Er staan wel wat bordjes bij sommige schilderijen -waar ook nog eens weinig informatie opstaat-, maar lang niet bij allemaal. Bij de schilderijen waar de bordjes wel stonden, was het wel heldere informatie.

Het doel van de opstelling is denk ik het tonen van de geschiedenis en genieten. Ik verwachtte niet heel veel van het museum toen we ernaartoe gingen. Mijn verwachting klopte niet helemaal, want het was best leuk! Het meisje met de parel heeft natuurlijk wel de meeste indruk gemaakt. We hebben veel schilderijen uit de 17e eeuw gezien. Deze waren vooral van de schilders Rembrandt van Rijn, Jan Steen en natuurlijk Johannes Vermeer. Je kon geluidsfragmenten beluisteren die bij de schilderijen hoorde via de app. Dit was erg leuk, want zo kwam je wat meer over de schilderijen te weten.

Ik vond het een net en leuk ingericht museum. Ook was het niet zo groot en kon je best snel alles bekijken. De zalen waren ook leuk, want je zag in elke zaal wel weer wat anders. Het was ook gaaf om het meisje met de parel te zien. De kunstwerken stonden ook netjes opgesteld, ook al was het wel een beetje jammer dat er niet bij elk schilderij een informatiebordje hing. Het museum staat ook op een gave locatie. Als er wel informatie was, was dit wel duidelijk.

De tour begon met wat schilderijen van Vlaamse meesters. Daarna volgden schilderijen uit de 15e en 16e eeuw. Het was leuk om ook hier wat over te leren.Toen kwam Rembrandt. Hij was de belangrijkste schilder in Nederland in de 17e eeuw. Hij schilderde vooral portretten met veel licht donker contrast. Ook schilderde hij met losse penstreken.

Toen kwamen de schilderijen die later in de 17e eeuw waren geschilderd. Dit waren vooral landschappen. Daarna kwam Jan Steen. Hij schilderde vooral dingen die in het dagelijks leven gebeurde. Dit deed hij op een grappige manier.

Hierna kwam Johannes Vermeer.'Het meisje met de parel' is het beroemdste schilderij van hem. Ik heb geleerd dat het geen portret is maar een tronie. Dit is een fantasiekop. Je ziet in dit schilderij goed dat hij de meester van het licht was. Hierna was de gouden tour voorbij.

 

Het verhaal achter het meisje met de parel

Het is niet bekend wie het meisje was. Bij een tronie gaat het niet om de afgebeelde persoon. Het is niet het doel om de persoon zo realistisch mogelijk af te beelden. Bij een tronie wil de schilder juist een emotie of gezichtsuitdrukking laten zien. Het uiterlijk van het model wordt zelfs aangepast om dit zo goed mogelijk te laten zien. Dit schilderij werd pas vanaf ongeveer 1995 het 'Meisje met de parel' genoemd. Daarvoor had het verschillende andere namen. De tulband van het meisje past bij de fantasie van de schilder. Ook zal ze waarschijnlijk niet echt een parel hebben gedragen omdat dit in deze tijd eigenlijk alleen voor de elite was.

Ook al verwachtte ik er niet veel van, vond ik het toch een erg leuke excursie waarbij we veel hebben geleerd. De app erbij was erg handig en leuk. Ook is het leuk om iets te leren waar ik zelf nooit echt veel aandacht voor zou hebben. Ik zou het anderen zeker aanraden er ook heen te gaan, omdat het niet al te groot en erg leerzaam is.

 

Evaluatie film

De film sprak me erg aan, want het was een interessant verhaal. Ook was het leuk om met de technieken van Johannes Vermeer kennis te maken. Dit was ook handig om te weten voordat we zelf aan de slag gingen met ons schilderij. De problemen in het huis van Vermeer zijn erg meeslepend. Wat wel jammer is, is dat je niet meer ziet hoe de relatie tussen Griet en de slagersjongen eindigt. Het decor en de kostuums waren erg realistisch en dat maakte het erg leuk.

 

20170321_122633[1]
Afbeelding – 3,4 MB 31 downloads

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.